0
1
system-message-container
0
s2sdefault

Kada je veličina mobilnog telefona u pitanju moda se mijenja, a mi moramo da joj se prilagođavamo ako ne želimo da nas sažaljivo gledaju. Do prije desetak godina bio je prisutan trend minijaturizacije, koji je trajao otprilike otkad su se mobilni telefoni pojavili na tržištu, kada je manje značilo bolje i savremenije.

U jednom trenutku se tokom te evolucije došlo do situacije da su uređaji postali toliko mali da su postali nepraktični za korišćenje. Onima sa debljim prstima bilo je veoma teško da otkucaju poruku, ili da iz prve ubodu zeleno dugme. Točak istorije, bar što se veličine tiče, se tada zaustavio i počeo da se okreće u suprotnom smjeru. To znači da su telefoni postepeno počeli da rastu, a ovaj trend je nesumljivo potpomognut sve većom popularnošću pametnih telefona.

Danas su, posebno u Aziji, u modi veliki telefoni, i to što veći to bolje, i taj se trend postepeno širi u ostale djelove svijeta. Logično je na kraju bilo da se, kad već koriste isti operativni sistem, tablet i mobilni telefon spoje u jedan uređaj - fablet (phablet=PHone+tABLET). Ipak, što se lakoće korišćenja tiče, pojavili su se novi problemi. Veličina displeja od 5,5 do 7 inča znači da se jednom rukom telefon jedva može držati na uhu tokom razgovora, a za kucanje poruka i skoro sve ostale operacije su definitivno potrebne dvije.

Osim toga, ako tokom ljetnjih mjeseci želite da telefon uvijek bude uz vas, a tome mobilni telefoni, zar ne, i služe, moraćete da nosite torbicu, jer je teško zamisliti laganu odjeću sa dovoljno velikim džepovima. Ne treba, ipak, zaboraviti da fableti imaju daleko više mogućnosti od nekadašnjh mobilnih telefona, pa im se izvjesna nezgrapnost može oprostiti.

Neki analitičari smatraju da je pred ovim uređajima blistava budućnost i da će kroz koju godinu njihova prodaja nadmašiti prodaju mobilnih telefona i tableta zajedno. Razlog vide u činjenici da je većini ljudi to jedini računar koji im je potreban, a teško je nadmašiti udobnost korišćenja kada sve podatke i aplikacije koje koristite imate u džepu.

Najnovije

 • Windows 11

  Windows 11 je ugledao svjetlost dana uprkos ranijim najavama iz Microsofta da će verzija 10 biti...

 • Grafičke kartice hlađene vodom

  Navikli smo se već na vodena hlađenja za procesore, koja koristimo u situacijama kada želimo da iz...

 • Windows 10

  Najvažnija vijest u računarskom svijetu ovog ljeta bila je nesumljivo nova verzija Windows-a....

 • Razer BlackWidow Ultimate

  Razer je u gejmerskim krugovima poznat kao proizvođač periferija koje život znače, kao što su...

 • Samsung 2TB SSD Evo

  Samsung, osim što je najveći proizvođač SSD diskova na svijetu, je i lider u tehnološkim...

Važna napomena

Samo mali dio ovdje prikazanih proizvoda je izložen u našem prodajnom objektu.

Prikazane cijene i dostupnost su orjentacionog karektera i podložni su promjenama bez najave. Slike su date u svrhu ilustracije i ne moraju odražavati stvarni izgled proizvoda.