Opcije

1 - 2 od 2
Raspored

Optički uređaji int.

Optical disc drives internal

Uređaj za optičke diskove (optical disc drive – ODD) koristi lasersku svjetlost ili elektromegnetske talase frekvencije bliske vidljivom spektru kao dio procesa čitanja i pisanja podataka. Neki optički uređaji mogi samo da čitaju sa diskova, ali najčešće mogu i da pišu. Pisači se nekad nazivaju i rekorderi (recorders) ili rezači. Kompakt diskovi (compact disks), DVD-jevi i Blu rej diskovi (Blue-ray) su najčešći tipovi optičkih medija koje ovi uređaji mogu da čitaju i na koje mogu da pišu. Optički uređaji su sastavni dio samostalnih proizvoda potrošačke elektronike kao što su CD plejeri (CD players), DVD plejeri i DVD rekorderi (DVD recorders). U računarima su optički uređaji, zajedno sa fleš memorijama (flash memory) uglavnom istisnuli flopi diskove (floppy disks) i magnetne trake kao medijume za arhiviranje i razmjenu podataka i bekap (backup). Glavni razlog za to je niska cijena optičkih medija i sveopšta prisutnost optičkih uređaja u kompjuterima i proizvodima potrošačke elektronike. Većina internih uređaja za PC računare, servere i radne stanice se pravi tako da se uklapa u standardni 5,25“ slot, a sa kontrolerom (najčešće na matičnoj ploči) se povezuje ATA ili SATA interfejsom, dok eksterni uglavnom koriste USB ili FireWire vezu. Pod pritiskom muzičke industrije Philips je razvio jedinstvenu oznaku pisača (Recorder Identification Code – RID), čija je uloga da jednoznačno poveže medij sa optičkim uređajem kojim je njegov sadržaj snimljen.

po Wikipediji

DRW-24F1MT/BLK/B/AS, SATA, Pisanje DVD-R 24x, DVD-RW 6x, DVD+R 24x, DVD+RW 8x, DVD-R (DL) 8x, DVD+R (DL) 8x, CD-R 48x, CD-RW 24x, DVD-RAM 5x, Čitanje DVD-ROM 16x, crna, bulk

Prodajna cijena: 18,15 €

-

Prodajna cijena: 21,78 €

Važna napomena

Samo mali dio ovdje prikazanih proizvoda je izložen u našem prodajnom objektu.

Prikazane cijene i dostupnost su orjentacionog karektera i podložni su promjenama bez najave. Slike su date u svrhu ilustracije i ne moraju odražavati stvaran izgled proizvoda.