0
1
system-message-container
0
s2sdefault

Razer je u gejmerskim krugovima poznat kao proizvođač periferija koje život znače, kao što su tastature, miševi, podloge i slušalice. Prva tastatura iz serije BlackWidow ugledala je svjetlost dana 2010. godine i uvela je mehaničke prekidače u centar pažnje igračke zajednice.

Mehanički prekidači su nekada „carovali“, ali su sredinom devedesetih godina prošlog vijeka, kad su proizvođači shvatili da ih tastature sa njima previše koštaju, svrgnuti sa trona. Mehaničke tastature se dijele na linearne, taktilne i klik. Kada se pritisne linearni prekidač, jedini otpor koji se osjeća potiče od opruge, i prsti ne dobijaju nikakvu informaciju u trenutnku kada se kolo zatvorilo i karakter poslat centralnoj jedinici. Kod taktilnih se u tom trenutku osjeti blago i prolazno povećanje otpora, a kod klik tastatura se uz to čuje i zvuk. Upravo taj „klik“ može biti iritantan za okolinu, i čini da korisnici takvih tastatura nisu baš popuarni u radnom okruženju. Izgleda da gejmeri za to mnogo ne haju, i da im je mnogo važniji nenedmašiv osjećaj pod prstima, pa je BlackWidow postigao veliki uspjeh.

Serija je imala dva osvježanja, od kojih je prvo 2013. donijelo, između ostalog, promjenu boje pozadinskog osvjetljenja sa plave na zelenu, a drugo 2014. promjenu prekidača. Do tada su ugrađivani plavi Cherry prekidači, a onda je Razer odlučio da njihovu proizvodnju uzme u svoje ruke. Razloge za takav potez vjerovatno treba tražiti u želji da se eliminiše rizična zavisnost od njemačkog proizvođača i da se smanje troškovi proizvodnje. Tako se u nove BlackWidow tastature ugrađuju Razer prekidači sa zelenom stabljikom, koji su klik, mada postoji i varijanta sa narandžastom stabljikom koja je taktilna. Iako Razer tvrdi da ih je razvio od nule, to su ipak samo klonovi plavog odnosno braon Cherry prekidača, sa nekim malim izmjenama.

Tastatura BlackWidow ima sa desne strane USB priključak i priključke za mikrofon i slušalice. Svaki taster ima zasebno pozadinsko osvjetljenje, čiji se nivo može podešavati, tako da se može vidjeti i pri direktnoj sunčevoj svjetlosti, a po mraku se može smanjiti da ne bude iritantno. Ova tastatura nije jeftina, ali ako kroz otvor na kutiji probate kako rade kurzorski tasteri, sugurni smo da će Vas osjećaj oduševiti i da ćete biti u ozbiljnom iskušenju da je kupite.

Najnovije

 • Windows 11

  Windows 11 je ugledao svjetlost dana uprkos ranijim najavama iz Microsofta da će verzija 10 biti...

 • Grafičke kartice hlađene vodom

  Navikli smo se već na vodena hlađenja za procesore, koja koristimo u situacijama kada želimo da iz...

 • Windows 10

  Najvažnija vijest u računarskom svijetu ovog ljeta bila je nesumljivo nova verzija Windows-a....

 • Razer BlackWidow Ultimate

  Razer je u gejmerskim krugovima poznat kao proizvođač periferija koje život znače, kao što su...

 • Samsung 2TB SSD Evo

  Samsung, osim što je najveći proizvođač SSD diskova na svijetu, je i lider u tehnološkim...

Važna napomena

Samo mali dio ovdje prikazanih proizvoda je izložen u našem prodajnom objektu.

Prikazane cijene i dostupnost su orjentacionog karektera i podložni su promjenama bez najave. Slike su date u svrhu ilustracije i ne moraju odražavati stvaran izgled proizvoda.