0
1
system-message-container
0
s2sdefault
Microsoft Windows 11

Windows 11 je ugledao svjetlost dana uprkos ranijim najavama iz Microsofta da će verzija 10 biti posljednja. Hardverski zahtjevi su sada veći, pa tako novi sistem neće moći da se instalira na računarima sa manje od 4GB RAM-a i 64GB skladišnog prostora (HDD, SSD). Osim toga, neophodan je procesor koji radi na frekvenciji od najmanje 1GHz i ima barem 2 jezgra. Nadalje, potreban je UEFI firmware sposoban za Secure Boot, kao i TPM (Trusted Platform Module) verzija 2.0. Novi Windows se isporučuje samo u 64-bitnoj verziji, što znači da 32-bitni procesori više nisu podržani.

Budući da nije u pitanju potpuno novi operativni sistem već samo nadogradnja, podrazumijeva se da promjene nisu drastične i da za snalaženje nije potrebna nikakva posebna obuka. Dosta promjena je pretrpio korisnički interfejs, koji je preuređen u novom Fluent Design stilu, što između ostalog uključuje redizajnirani start meni i uvođenje posebnog widget panela na taskbaru. Naglasak je na lakoći korišćenja i prilagodljivosti, što podrazumijeva nove poslovne i društvene opcije, zajedno sa unaprijeđenom sigurnošću i pristupačnošću. Tu su i nove gejmerske tehnologije kao što su Auto HDR i DirectStorage na podržanim uređajima. Internet Explorer sada postoji samo kao istoimeni mod u Edge pregledaču, a Teams je integrisan u sam OS.

Microsoft planira da novi operativni sistem besplatno isporuči u vidu update-a svim postojećim korisnicima Windows-a 10 na podržanom hardveru, što će se obavljati postepeno i sukcesivno do kraja 2021. i tokom prve polovine 2022. godine. Ipak, oni koji su nestrpljivi mogu ga i sami instalirati pomoću Windows 11 Installation Assistant-a.

Najnovije

 • Windows 11

  Windows 11 je ugledao svjetlost dana uprkos ranijim najavama iz Microsofta da će verzija 10 biti...

 • Grafičke kartice hlađene vodom

  Navikli smo se već na vodena hlađenja za procesore, koja koristimo u situacijama kada želimo da iz...

 • Windows 10

  Najvažnija vijest u računarskom svijetu ovog ljeta bila je nesumljivo nova verzija Windows-a....

 • Razer BlackWidow Ultimate

  Razer je u gejmerskim krugovima poznat kao proizvođač periferija koje život znače, kao što su...

 • Samsung 2TB SSD Evo

  Samsung, osim što je najveći proizvođač SSD diskova na svijetu, je i lider u tehnološkim...

Važna napomena

Samo mali dio ovdje prikazanih proizvoda je izložen u našem prodajnom objektu.

Prikazane cijene i dostupnost su orjentacionog karektera i podložni su promjenama bez najave. Slike su date u svrhu ilustracije i ne moraju odražavati stvaran izgled proizvoda.