0
1
system-message-container
0
s2sdefault

Samsung, osim što je najveći proizvođač SSD diskova na svijetu, je i lider u tehnološkim inovacijama na polju NAND čipova, pa nije čudo što je upravo ovaj proizvođač prvi na tržište izbacio disk od 2TB. Ovo nije samo SSD disk sa najvećim kapacitetom do sada, već, na osnovu prvih testova, i disk sa vrhunskim performansama.

Kada je o njima riječ, iako se razlike između različitih modela mogu izmjeriti, one se vrlo teško mogu osjetiti u svakodnevnom radu i zanemarljive su u odnosu na razliku između klasičnih i SSD diskova. O kapacitetu od 2TB se spekulisalo još otkako je izašao model od 1TB, ali je trebalo sačekati da Samsung procijeni da je situacija na tržištu zrela za lansiranje ovakvog uređaja. Promjene u odnosu na manji model su, osim dvostruko više NAND memorije i dvostruko više keša, low voltage DDR3 memorija i, očekivano, novi kontroler.

Pakovanje u kome se disk isporučuje ne sadrži nikakve dodatke, pa tako nema ni adaptera za montažu u 3,5 inčni slot, koji neki drugi proizvođači isporučuju uz svoje skuplje modele. Sa Samsungovog sajta moguće je preuzeti program za kloniranje Data Migration utility i program za dijagnozu Magician koji, uzgred, spadaju u najbolje u svojoj klasi. Proizvođačka garancija za ovaj model je 5 godina, ali dužina trajanja garantnog roka prema krajnjim kupcima zavisi od uvoznika odnosno distrubutera za određeno tržište.

Samo kućište ima standardne dimenzije za disk od 2,5 inča, uz visinu od 7cm. Iznenađenje nas čeka kada otvorimo kućište jer čak ni kod diska ovako velikog kapaciteta štampana pločica ne zauzima cijeli raspoloživi prostor, već samo oko  tri petine. Neke arhitekture prave razliku između podataka koji se mogu kompresovati i onih koji ne mogu što ovdje ipak nije primijenjeno, već u oba slučaja podaci od i ka memoriji protiču maksimalnom brzinom.

Kada je riječ o lošim stranama ovog diska, na pamet nam pada samo jedna vrijedna pomena, a to je cijena. Ona će u budućnosti sigurno pasti, ali sa sadašnjom preporučenom maloprodajnom cijenom od 800 USD, ne vjerujemo da će ovaj model kod nas imati veliku prodaju.

Najnovije

 • Windows 11

  Windows 11 je ugledao svjetlost dana uprkos ranijim najavama iz Microsofta da će verzija 10 biti...

 • Grafičke kartice hlađene vodom

  Navikli smo se već na vodena hlađenja za procesore, koja koristimo u situacijama kada želimo da iz...

 • Windows 10

  Najvažnija vijest u računarskom svijetu ovog ljeta bila je nesumljivo nova verzija Windows-a....

 • Razer BlackWidow Ultimate

  Razer je u gejmerskim krugovima poznat kao proizvođač periferija koje život znače, kao što su...

 • Samsung 2TB SSD Evo

  Samsung, osim što je najveći proizvođač SSD diskova na svijetu, je i lider u tehnološkim...

Važna napomena

Samo mali dio ovdje prikazanih proizvoda je izložen u našem prodajnom objektu.

Prikazane cijene i dostupnost su orjentacionog karektera i podložni su promjenama bez najave. Slike su date u svrhu ilustracije i ne moraju odražavati stvarni izgled proizvoda.