0
1
system-message-container
0
s2sdefault

Najvažnija vijest u računarskom svijetu ovog ljeta bila je nesumljivo nova verzija Windows-a. Nasljednik verzije 8 ne nosi, kako se moglo očekivati, oznaku 9 već okruglo 10. Iako Microsoft nikada nije zvanično objasnio preskakanje devetke, naslućuje se da su željeli da naglase koliko se Windows 10 razlikuje od svog prethodnika.

Najkraće rečeno, desetka je mnogo bolji operativni sistem od osmice. Što se novosti tiče, počećemo od one koja je nesumljivo obradovala mnoge koji nisu voljeli Internet explorer: web browser je potpuno nov, napisan je ispočetka i zove se Edge. Nije mali broj onih koji su preskočili Windows 8 zbog toga što im je novi interfejs izgledao previše neobično, čak zastrašujuće. Nema sumnje da je bolje pristajao mobilnim telefonima i tabletima nego desktop računarima. Sada je operativni sistem sposoban da detektuje na kakvom se uređaju izvršava i da sam prilagodi izgled. To čak može da se dogodi i u letu, ako recimo tablet računar nataknete na dock sa tastaturom, ili ako na Windows phone priključite monitor.

Desetkin interfejs je mješavina najboljih elemenata iz sedmice i osmice, a najvažnija vijest je da se start meni vratio na svoje staro mjesto u donjem lijevom uglu. Aplikacije Mail i Calendar su znatno izmijenjene i neuporedivo su bolje nego ranije. Ako vam je ranije smetalo što obavještenja koja se pojavljuju u oblačićima veoma brzo nestaju, pa ste mogli da ih uhvatite samo ako u tom trenutku sjedite ispred računara, sada je tu Action center da ih sačuva. Task view je Microsoftov naziv za Virtual desktops, a omogućava da imate definisano nekoliko radnih površina, na kojima možete smjestiti različite projekte na kojima radite, u cilju bolje organizacije i izbjegavanja gužve na jednom desktopu. Sa Windows phone 8.1 je presađena Cortana koja preuzima kontrolu nad funkcijama pretrage, koje sada pružaju mnogo više mogućnosti.

I za kraj ostavljamo najbolje: ako posjedujete legalni Windows 7 ili 8, potpuno besplatno ih možete unaprijediti na verziju 10. Doduše, to morate uraditi u roku od godinu dana nakon promocije, što znači da imate vremena do ljeta 2016.

Najnovije

 • Windows 11

  Windows 11 je ugledao svjetlost dana uprkos ranijim najavama iz Microsofta da će verzija 10 biti...

 • Grafičke kartice hlađene vodom

  Navikli smo se već na vodena hlađenja za procesore, koja koristimo u situacijama kada želimo da iz...

 • Windows 10

  Najvažnija vijest u računarskom svijetu ovog ljeta bila je nesumljivo nova verzija Windows-a....

 • Razer BlackWidow Ultimate

  Razer je u gejmerskim krugovima poznat kao proizvođač periferija koje život znače, kao što su...

 • Samsung 2TB SSD Evo

  Samsung, osim što je najveći proizvođač SSD diskova na svijetu, je i lider u tehnološkim...

Važna napomena

Samo mali dio ovdje prikazanih proizvoda je izložen u našem prodajnom objektu.

Prikazane cijene i dostupnost su orjentacionog karektera i podložni su promjenama bez najave. Slike su date u svrhu ilustracije i ne moraju odražavati stvaran izgled proizvoda.