0
1
system-message-container
0
s2sdefault

Western Digital je svoju seriju Caviar Green diskova, kapaciteta 1, 1,5 i 2TB, sa oznakom EADS zamijenio novom, koja nosi oznaku EARS. Tako je, na primjer, disk od jednog terabajta WD10EADS postao WD10EARS. Pitate se u čemu je razlika? Prije svega, na diskove iz nove serije može da stane za oko 10% više podataka. To je posljedica činjenice da novi diskovi više ne barataju sektorima veličine 512 bajtova, već su oni povećani na 4KB. Zahvaljujući tome smanjuje se neiskorišćeni prostor na disku. Nova veličina sektora je zaslužna i za povećanje brzine, mada ovdje dobici nisu spektakularni.

Najmanja potrošnja

Caviar Green serija nije zamišljena kao brzinski šampion, već je naglasak stavljen na malu potrošnju struje i nizak nivo buke. Kad je već o potrošnji riječ, WD10EARS sa samo 2,8W u idle ražimu ima najmanju potrošnju od svih 3,5-inčnih diskova. Za to je umnogome zaslužna brzina rotacije ploča od svega 5400 obrtaja u minutu. Ne treba sumnjati da će dobici u brzini biti veći kod modela koji se vrte na 7200 obrtaja, kakvi su oni iz Blue i Black serije.

Pinovi 7 i 8 ili WD Align

Da bi se očuvala kompatibilnost sa starijim operativnim sistemima, koji znaju da rade samo sa 512 bajtnim sektorima, kakav je recimo i dalje veoma popularni Windows XP, Western Digital je napravio specijalni uslužni program „WD Align“. Njega je neophodno koristiti i u slučaju kloniranja starog diska na novi. Za korisnike Windows XP-a ostavljena je još jedna mogućnost: ako se operativni sistem instalira od početka i pri tome se na disku nalazi samo jedna particija, dovoljno je džamperom spojiti pinove 7 i 8. Ovo sa sobom, ipak nosi dozu rizika, jer ako disk ikad bude priključen bez spojenih pinova, podaci će biti izgubljeni. Zbog toga se preporučuje korišćenje WD Align-a, koji u slučaju praznog diska brzo završi posao, ali ako je u pitanju veća količina podataka, može dugo da radi. Visti , Windows-u 7 i raznim Linux distribucijama „pomoć“ nije potrebna, jer i sami znaju da rade sa sektorima veličine 4KB.

Najnovije

 • Grafičke kartice hlađene vodom

  Navikli smo se već na vodena hlađenja za procesore, koja koristimo u situacijama kada želimo da iz...

 • Windows 10

  Najvažnija vijest u računarskom svijetu ovog ljeta bila je nesumljivo nova verzija Windows-a....

 • Razer BlackWidow Ultimate

  Razer je u gejmerskim krugovima poznat kao proizvođač periferija koje život znače, kao što su...

 • Samsung 2TB SSD Evo

  Samsung, osim što je najveći proizvođač SSD diskova na svijetu, je i lider u tehnološkim...

 • Fableti

  Kada je veličina mobilnog telefona u pitanju moda se mijenja, a mi moramo da joj se prilagođavamo...

Važna napomena

Samo mali dio ovdje prikazanih proizvoda je izložen u našem prodajnom objektu.

Prikazane cijene i dostupnost su orjentacionog karektera i podložni su promjenama bez najave. Slike su date u svrhu ilustracije i ne moraju odražavati stvarni izgled proizvoda.