0
1
system-message-container
0
s2sdefault

Nekada davno laptopovi su bili teški i glomazni a kupovali su ih samo oni kojima je očajnički bio potreban prenosni računar, kao i oni željni pokazivanja. Malo po malo postajali su sve manji, da bi se u jednom trenutku neko dosjetio imena notebook (sveska). Danas su po performansama skoro dostigli stone računare, a i ergonomija im je sve bolja i bolja. Cijene su im značajno pale kao posljedica stalnog pojeftinjenja LCD panela.

Kako odabrati laptop

Ako se pitate kako da izaberete pravi notebook, osnovno pitanje koje morate sebi da postavite je vezano za veličinu ekrana. Ako kompjuter treba sve vrijeme da bude u vašoj torbi ili na vašem stolu, osim ako se ne bavite bodi bildingom, svaki standardni model će prije ili kasnije postati pretežak. U tom slučaju preporučujemo sub-notebook, to jest notebook sa dijagonalom ekrana manjom od 15“. Onima kojima treba zamjena za desktop računar koja će se rijetko iznositi iz kuće, veći modeli mogu da pruže veći komfor u radu uz manje kompromisa. Postoje čak i laptopovi sa dijagonalama ekrana preko 17“, ali zbog njihove težine ja ih ne bi zvao prenosnim računarima. Istina je da su notebook-ovi i dalje skuplji od stonih računara sličnih performansi, ali je ta razlika svakim danom sve manja. Vjerovatno će se desiti da kroz par godina samo okorjeli gejmeri, profesionalci u pojedinim oblastima i zaljubljenici neće koristiti prenosne računare.

Procesor

U borbi za dominaciju na tržištu procesora za notebook-ove, jasno je da je Intel pobjednik nad AMD-om. Ovaj drugi se, međutim, trudi da se održi u areni spuštanjem cijena. Posljedica ovoga je da često modeli sa AMD procesorima spadaju u najbolje kupovine. Po performansama je jasno da zaostaju za Intelom, ali ćete razliku teško uočiti ako računar koristite, na primjer, samo za krstarenje web-om. Uopšte govoreći, procesori za laptopove imaju lošije performanse od onih za desktop računare. Ovo je posljedica smanjivanja odavanja toplote i potrošnje energije. Ovi faktori su od velikog značaja i utiču ne samo na trajanje autonomije već i na komfor u radu.

Memorija

Iako se i dalje mogu naći modeli sa 1GB RAM-a, izbjegavajte ih. Tako mala količina je odavno prevaziđena, što vjerovatno važi i za druge komponente u takvim modelima. Većina laptopova ima dva slota za memorije, ali postoje i oni sa samo jednim, pa prije kupovine treba provjeriti. Memorija je svakim danom sve jeftinija, a dodavanje još jednog modula je lako, čak i za potpune amatere.

Hard disk

Hard diskovi ispod 160GB su zastarjeli, a mnogi notebook-ovi danas imaju diskove od 250GB ili 320GB. Ako vam je laptop drugi računar, to jest, ako na poslu ili kod kuće već imate desktop, manji kapacitet će možda biti i dovoljan, jer uvijek možete kopirati vaše podatke. Ipak, imajte na umu da se i najveći disk prije ili kasnije napuni.

Monitor

LCD ekrani na notebook računarima su najčešće sa sjajnom površinom. Iako to znači bolji kontrast i življe boje, to isto tako otežava rad ako je izvor svjetlosti iza vas. Čak iako radite u mraku, vaš odraz će vam stalno biti pred očima, ali, pošto ekrane sa mat površinom nije lako naći, na to se jednostavno treba navići.

Nastaviće se

Najnovije

 • Grafičke kartice hlađene vodom

  Navikli smo se već na vodena hlađenja za procesore, koja koristimo u situacijama kada želimo da iz...

 • Windows 10

  Najvažnija vijest u računarskom svijetu ovog ljeta bila je nesumljivo nova verzija Windows-a....

 • Razer BlackWidow Ultimate

  Razer je u gejmerskim krugovima poznat kao proizvođač periferija koje život znače, kao što su...

 • Samsung 2TB SSD Evo

  Samsung, osim što je najveći proizvođač SSD diskova na svijetu, je i lider u tehnološkim...

 • Fableti

  Kada je veličina mobilnog telefona u pitanju moda se mijenja, a mi moramo da joj se prilagođavamo...

Važna napomena

Samo mali dio ovdje prikazanih proizvoda je izložen u našem prodajnom objektu.

Prikazane cijene i dostupnost su orjentacionog karektera i podložni su promjenama bez najave. Slike su date u svrhu ilustracije i ne moraju odražavati stvarni izgled proizvoda.