0
1
system-message-container
0
s2sdefault

Pred nama je najnoviji procesor iz Intel-ove familije. Zove se Core i7 a njegovo jezgro nosi naziv Nehalem. Nije u pitanju samo evolutivni napredak u odnosu na QuadCore seriju. Revolucionarna novina je prisustvo memorijskog kontrolera na samom procesoru umjesto u okviru Northbridge-a matične ploče.

Krasi ga skalabilna arhitektura, pa će se u budućnosti, pored sadašnje sa četiri, vjerovatno pojaviti i verzije sa dva, ali i sa osam jezgara. Veza između procesora i čipseta se umjesto preko FSB sistema sada ostvaruje QPI vezom. Ona je zadužena i za povezivanje dva procesora kod serverskih sistema. Sam procesor sa sastoji iz četiri jezgra, integrisanog memorijskog kontrolera, dvije QPI veze, dvije I/O veze i ogromnog L3 keša. Svako od jezgara se sastoji od izvršne jedinice, L1 i L2 keša te jedinica za predviđanje grananja i dekodiranje mikrokoda, kao i djelova za organizaciju izvršenja instrukcija. Hyperthreading je novo-staro rješenje. U pitanju je sposobnost jednog jezgra da izvršava dva nezavisna niza instrukcija. Kod Core2 procesora je ovaj koncept napušten, da bi sada bio ponovo aktuelizovan. Tako Vista pokrenuta na računaru sa QuadCore Nehalem-om prijavljuje čak osam logiških jezgara, što daje teoretsku mogućnost izvršavanja isto toliko nezavisnih niti. Najslabija verzija procesora trenutno dostupna na tržištu nosi oznaku Core i7-920 i radi na 2,66GHz, dok najjača Core i7-965 Extreme Edition radi na 3,2GHz.

Prvi Intel-ov čipset za matične ploče koji podržava novi procesor zvanično se zove X58, a kodni naziv mu je Tylersburg. Predviđen je isključivo za DDR3 memorije koje osim u dual-channel mogu da rade i u triple-channel modu, kada je brzina memorijskog transfera najveća. Ovaj čipset podržava oba trenutno aktuelna GPU standarda. Osim Crossfire-a, koga su Intelove ploče i do sad podržavale, tu je i SLI. X58 će postojati u verzijama EP, EN i WS koje se međusobno razlikuju po broju PCI Express linija i QPI veza.

Na kraju da kažemo ono što je za neke možda i najvažnije, a što se dalo i naslutiti iz do sada rečenog. Naime, novi procesor donosi i novo podnožje, pa se neće moći ugraditi na stare ploče, isto kao što ni ploče sa X58 čipsetom neće moći da prime prethodnu generaciju procesora.

Najnovije

 • Grafičke kartice hlađene vodom

  Navikli smo se već na vodena hlađenja za procesore, koja koristimo u situacijama kada želimo da iz...

 • Windows 10

  Najvažnija vijest u računarskom svijetu ovog ljeta bila je nesumljivo nova verzija Windows-a....

 • Razer BlackWidow Ultimate

  Razer je u gejmerskim krugovima poznat kao proizvođač periferija koje život znače, kao što su...

 • Samsung 2TB SSD Evo

  Samsung, osim što je najveći proizvođač SSD diskova na svijetu, je i lider u tehnološkim...

 • Fableti

  Kada je veličina mobilnog telefona u pitanju moda se mijenja, a mi moramo da joj se prilagođavamo...

Važna napomena

Samo mali dio ovdje prikazanih proizvoda je izložen u našem prodajnom objektu.

Prikazane cijene i dostupnost su orjentacionog karektera i podložni su promjenama bez najave. Slike su date u svrhu ilustracije i ne moraju odražavati stvarni izgled proizvoda.