0
1
system-message-container
0
s2sdefault

AMD Phenom II X3 720 BENa šta vas asocira riječ crno? Crna magija? Crna berza? Možda na piratsku zastavu? Na dobrom ste putu. Iz novog AMD-ovog procesora pomoću sile, ili možda magije, možete dobiti i ono što niste platili. Crna verzija (Black edition) u nazivu procesora AMD Phenom II X3 720 BE označava da ima otključan množilac, pa ga tako možete overklokovati do mile volje.

Granica može biti pomjerena sa nominalnih 2,8GHz na 3,2GHz bez mijenjanja napona procesora. Ako vaša matična ploča podržava podešavanje napona i ako imate dovoljno hrabrosti da ga povećate na 1,5V, tada možete izvući i čitavih 3,6GHz. U tom slučaju, iako ima samo tri jezgra, ovaj procesor nadmašuje AMD Phenom X4 920 koji radi na nominalnoj frekvenciji, iako on ima jedno jezgro više. Interesantno je pomenuti da su X3 procesori u stvari preimenovani X4 procesori kod kojih je prilikom kontrole kvaliteta u fabrici utvrđeno da im je jedno jezgro neispravno. Zahvaljujući K10 arhitekturi, preostala tri ne gube ništa od performansi a, osim toga, imaju na raspolaganju svih 2MB L3 keša. S obzirom da se očekuje velika potražnja za Phenom II X3 procesorima, u koje, osim pomenutog za sada spada i Phenom II X3 710 sa nominalnim taktom od 2,6GHz, nije isključeno da AMD odluči da i ispravne procesore sa četiri jezgra prodaje kao da imaju tri.

Novi AMD Phenom II X3 na novom podnožju

Nova serija procesora donosi i jedan pravi novitet: novi soket AM3. Ako ste se zabrinuli da li ćete moći da ga ugradite na svoju postojeću matičnu ploču sa AM2+ podnožjem, budite bez brige. AMD se u svojoj najboljoj tradiciji potrudio da prelazak učini što je bezbolnijim. Dakle, novi procesor je moguće ugraditi kako na ploče sa AM3 tako i na one nešto starije sa AM2+ soketom. Pravi razlog za uvođenje novog podnožja je stvaranje podrške za DDR3 memorije. Kao što vam je poznato, AMD se ovome dugo opirao, mada ni kod Intela ove memorije nisu pokazale skoro nikakve prednosti u odnosu na DDR2, što se promijenilo tek sa Nehalem jezgrom, koje u sebi ima ugrađen memorijski kontroler. Elem, AMD je dokazao da je moguće ono što su mnogi smatrali da nije: jedan memorijski kontroler u isto vrijeme podržava dva standarda. Tako, kontroler ugrađen u AMD Phenom X3 sada može da radi i sa DDR2 i sa DDR3 memorijama, u zavisnosti od matične ploče.

Phenom II X3 720 Black Edition kao prekretnica

Promocija Phenom X3 720 BE procesora je veoma značajna za AMD. Prvi put poslije dužeg vremena jedan njihov procesor predstavlja bolji izbor od Intelovog konkurenta u istom cjenovnom rangu. Intel Core2Duo E7400 i E8400 koji imaju po dva jezgra zaostaju po performansama za AMD-om koji ima tri. Zato, ako za što manje novca želite da iz vašeg procesora izvučete što više (a ko to ne želi), ovo je možda pravi izbor za vas.

Najnovije

 • Grafičke kartice hlađene vodom

  Navikli smo se već na vodena hlađenja za procesore, koja koristimo u situacijama kada želimo da iz...

 • Windows 10

  Najvažnija vijest u računarskom svijetu ovog ljeta bila je nesumljivo nova verzija Windows-a....

 • Razer BlackWidow Ultimate

  Razer je u gejmerskim krugovima poznat kao proizvođač periferija koje život znače, kao što su...

 • Samsung 2TB SSD Evo

  Samsung, osim što je najveći proizvođač SSD diskova na svijetu, je i lider u tehnološkim...

 • Fableti

  Kada je veličina mobilnog telefona u pitanju moda se mijenja, a mi moramo da joj se prilagođavamo...

Važna napomena

Samo mali dio ovdje prikazanih proizvoda je izložen u našem prodajnom objektu.

Prikazane cijene i dostupnost su orjentacionog karektera i podložni su promjenama bez najave. Slike su date u svrhu ilustracije i ne moraju odražavati stvarni izgled proizvoda.