0
1
system-message-container
0
s2sdefault

Ako planirate da kupite novi kompjuter za kuću ili kancelariju i potrebna vam je pomoć da bi donijeli ispravnu odluku, na pravom ste mjestu. Ali, da bi saznali kako da kupite računar, potrebno je da prethodno odgovorite na nekoliko važnih pitanja:

Kupovina novog ili nadogradnja postojećeg računara?

Ako je vaš stoni računar star i želite da ga zamijenite novim, jedna od opcija je da, umjesto toga, zamijenite ili dodate neke komponente u cilju povećanja performansi i/ili kapaciteta starog kompjutera. Ovo može biti i jedino rješenje ako vam je budžet tanak, ali ga ne preporučujemo osim ako je vaš računar bio nov prije dvije ili tri godine ili ste zaljubljenik sa iskustvom koji tačno zna šta radi. U suprotnom, kada se kombinuju nove i stare komponente, može doći do ozbiljnih problema sa kompatibilnošću. Zato je obično mnogo bolje prodati stari računar na eBay-u ili preko oglasa, dodati nešto novca i kupiti novi.

Da li kupiti stoni računar ili laptop?

To je prvo i osnovno pitanje koje morate sebi da postavite. Laptop, ili notebook, je manji, lakši i svestraniji, ali košta otprilike 50% više od stonog računara slične konfiguracije. Oni su, naravno, prenosni i jedini su izbor ako računar morate da nosite sa posla kući i obratno. Njihova prenosivost se može i povećati ako izaberete neki od modela iz podkategorije ultraprenosnika, koji mogu da stanu i na dlan. Nedostatak im je smanjena udobnost prilikom rada, ali se to može lako prevazići povezivanjem klasične tastature, miša, zvučnika pa čak i monitora. Ako ste znalac i volite da sastavljate svoj novi kompjuter komponentu po komponentu, to je mnogo lakše sa stonim računarima. Isto važi i ako planirate da, s vremena na vrijeme, vršite nadogradnju. Kupovina laptopa će biti obrađena u posebnom članku i zato ćemo do kraja ovog podrazumijevati da ste se odlučili za stoni računar.

Za šta će se novi računar koristiti?

Nakon toga, važno je da odredite kakve zadatke vaš računar treba da obavlja. Postoje četiri glavne kategorije: poslovni korisnik, kućni korisnik, profesionalac i gejmer. Nije rijetka situacija da se potencijalni kupac zaprepasti kad sazna da njegovom ili njenom mališanu za igranje igrica treba najskuplja mašina iz cjenovnika. Razlog je što su 3D igrice najzahtjevniji softver. Što je igrica novija to joj treba jači računar. Pokretanje programa za CAD/CAM ili obrada video materijala su, takođe, veoma zahtjevni procesi. Međutim, nema puno smisla kupovati svu tu snagu ako ćete vaš računar koristiti samo za obradu teksta i slanje i primanje e-mail poruka. Zato, ako ste poslovni korisnik, bićete zadovoljni i modelom sa vrha cjenovnika. Ako, pak, kupujete kućni računar koji neće koristiti djeca, onda ćete se vjerovatno pomalo baviti i jednim i drugim. U tom slučaju, zadovoljiće vas računar sa cijenom otprilike na sredini između dvije krajnosti. Za razliku od gejmera kojima treba jak procesor i moćna grafička kartica, korisnici iz treće grupe se oslanjaju samo na procesor, dok i sasvim prosječan grafički adapter može da završi posao.

Kupiti brendiran računar ili sklopljenu konfiguraciju?

Potom treba da odlučite da li želite brendiran kompjuter. Postoji dosta renomiranih proizvođača računara, od kojih su neki HP Compaq, Dell, Fujitsu i IBM. Svi oni nude različite računare prilagođene različitim potrebama. Mada su ovi komjuteri vrhunskog kvaliteta i skladno ukomponovani, oni su i prilično skupi. Alternativa i, po našem mišljenju, bolji izbor, je da kupite kod lokalnog prodavca. Njihove su cijene povoljnije i najčešće su raspoloženi da sklope konfiguraciju prema vašem zahtjevu. Na taj način, u računaru ćete imati tačno one komponente koje ste izabrali.

Pravac kupovina: kako odabrati prodavca računara?

Kada odgovorite na prethodna pitanja vrijeme je da izaberete prodavca. Ne dozvolite da vas zaslijepi agresivna reklama. Reklamni prostor i vrijeme koštaju a, šta mislite, iz čijeg je džepa novac. Male ili malo veće radnje sa skromnim ili nikakvim marketingom obično imaju niže marže, ali više vremena i interesovanja za pojedinačnog kupca i njegove potrebe i želje. Ako ste u mogućnosti, tražite preporuku od prijatelja ili kolege u čije mišljenje imate povjerenja. Posjetite prodavnicu i pitajte sve što vas interesuje. Dok vas prodavci savjetuju, čak iako niste ekspert za računare i ne razumijete baš svaki izraz, steći ćete ideju o tome koliko ozbiljno pristupaju poslu. Posjetite njihov web sajt. On ne mora da bude luksuzan, ali ako je sadržaj na njemu zastario ili sajt uopšte ne postoji, izaberite drugog prodavca.

Želimo vam puno sreće.

English version: Advice on How to Buy a Computer

 

Najnovije

 • Grafičke kartice hlađene vodom

  Navikli smo se već na vodena hlađenja za procesore, koja koristimo u situacijama kada želimo da iz...

 • Windows 10

  Najvažnija vijest u računarskom svijetu ovog ljeta bila je nesumljivo nova verzija Windows-a....

 • Razer BlackWidow Ultimate

  Razer je u gejmerskim krugovima poznat kao proizvođač periferija koje život znače, kao što su...

 • Samsung 2TB SSD Evo

  Samsung, osim što je najveći proizvođač SSD diskova na svijetu, je i lider u tehnološkim...

 • Fableti

  Kada je veličina mobilnog telefona u pitanju moda se mijenja, a mi moramo da joj se prilagođavamo...

Važna napomena

Samo mali dio ovdje prikazanih proizvoda je izložen u našem prodajnom objektu.

Prikazane cijene i dostupnost su orjentacionog karektera i podložni su promjenama bez najave. Slike su date u svrhu ilustracije i ne moraju odražavati stvarni izgled proizvoda.