0
1
system-message-container
0
s2sdefault

Već duže razmišljate o kupovini laptopa, ali vam se čini da su postojeći modeli nekako preglomazni. Ne želite da unaokolo nosite torbu samo zbog njega, već bi bilo dobro ako bi mogli da ga smjestite u običnu fasciklu ili aktovku sa ostalim papirima. Osim toga, autonomija postojećih modela od 2 do 3 sata je prekratka za beskonačna čekanja na aerodromima. Zbog toga ste i odustali od kupovine.

Netbook računari

Ako ste se prepoznali u prethodnim redovima, došlo je vrijeme da se predomislite. Netbook-ovi su nova klasa prenosnih računara koju je prije par godina lansirao Asus svojim veoma uspješnim modelom eeePC 4G. U njih se ugrađuju displeji sa dijagonalama u rasponu od 7 do 10“ i zadovoljiće vašu potrebu za računarom malih dimenzija. Sa druge strane, trajanje baterije bilo je nerješiva enigma, sve do skoro.

Aspire One D150 kao rekorder

Autonomija od preko 7 sati čini novi Acer Aspire One D150 jedinstvenim. Za ovako dugačak period između dva punjenja, koji iznosi skoro čitavo radno vrijeme, u velikoj mjeri je zaslužan štedljivi Intel-ov procesor Atom N280. Doduše, ovaj rezultat je moguć samo sa šestoćelijskom baterijom čiji gabariti su nešto veći od raspoloživog prostora u posvećenom ležištu. Zbog toga jedan njen dio štrči, ali to ne smeta već, naprotiv, doprinosi udobnosti rukovanja. Zbog te iste baterije ovaj Acer je za oko 300 grama teži od jednog kilograma, ali ćete mu to vjerovatno oprostiti zbog svega što je u stanju da ponudi. A to je zaista mnogo. Displej ima rezoluciju od 1024 x 600 pixela i dijagonalu od 10,1“. Sve će vam biti jasno ako kažemo da je po kvalitetu prikaza rame uz rame čak i sa nekim pripadnicima familije subnotebook-ova. Isto važi i za tastaturu, čiji tasteri su veliki, precizni, sa solidnim hodom i imaju YU raspored slova. Ni touchpad nije razočarao mada, ruku na srce, nije ni briljirao, pa spada u prosjek klase. Ono što jeste oduševilo je hlađenje. Dok većina laptop-ova ima samo jedan otvor za hlađenje sa strane, D150 ih sa donje strane ima nekoliko. Svaka od komponenti koje se najviše griju, a to su procesor, disk, memorija i WLAN kartica ima svoje rešetke. Zahvaljujući tome ovaj se netbook ne pregrijava čak ni poslije višesatnog rada.

Acer se pobrinuo za laku nadogradnju

Ali to nije sve. Memorija, disk i WLAN adapter imaju i svoje poklopce, takođe sa donje strane. Na taj način je omogućena jednostavna dogradnja. Možda ovo i ne bi zavređivalo naročitu pažnju da ne postoje proizvođači koji unutrašnjost svojih modela kriju kao zmija noge, ne razmišljajući previše o korisnicima kojima će možda zatrebati zamjena ili nadogradnja nekih komponentri. Kad već spominjemo memoriju, treba znati da i Acer Aspire One D150, kao i drugi netbook-ovi, ima samo jedan memorijski slot, koji je naravno već zauzet. To znači da ćete proširenje sa, recimo, jednog na dva gigabajta ostvariti kupujući modul željenog kapaciteta, a postojeći prodati, pokloniti ili staviti u fioku. Ipak, da ne bude sve ružičasto, pobrinuo se optički uređaj, tačnije izostanak istog. To je posljedica nedostatka prostora u kućištu i neizbježan kompromis kada su netbook računari u pitanju. Ali, kada već govorimo o kompromisima, Acer Aspire One D150 ih čini manje od većine ostalih netbook-ova, i zato zaslužuje našu toplu preporuku.