Priprema porudžbine

Ništa nije pripremljeno

Laptop kompjuteri, tablet i PDA računari - novi modeli:

Ulijevo
eSTAR Grand ES-GRAND-D-R
92,02€
eSTAR Grand 10" ES-GRAND-D
92,02€
VIVAX tablet TPC-101003G
284,62€
Lenovo IdeaTab A7-30 59-435647
131,61€
Vivax tablet TPC-89003G
234,33€
Lenovo G5030 80G0020XSC
241,82€
Tesla TTM73G
117,70€
eSTAR GO! ES-GO
98,44€
Acer One 10 NT.G53EX.002
285,69€
Noa M728
65,27€
Tesla TTL7Q
79,18€
HP 15-r257nm L5Y52EA
264,29€
Toshiba Satellite L50-B-2CR
426,93€
Lenovo IdeaTab Yoga 2 8 platinum 59-426322
297,46€
Tesla TTL7QS
79,18€
Udesno
Vi ste ovdje: DataLink Kupovina Savjeti za kupovinu laptopa


Savjeti za kupovinu laptopa

El. pošta Štampa

Nekada davno laptopovi su bili teški i glomazni a kupovali su ih samo oni kojima je očajnički bio potreban prenosni računar, kao i oni željni pokazivanja. Malo po malo postajali su sve manji, da bi se u jednom trenutku neko dosjetio imena notebook (sveska). Danas su po performansama skoro dostigli stone računare, a i ergonomija im je sve bolja i bolja. Cijene su im značajno pale kao posljedica stalnog pojeftinjenja LCD panela.

Kako odabrati laptop

Ako se pitate kako da izaberete pravi notebook, osnovno pitanje koje morate sebi da postavite je vezano za veličinu ekrana. Ako kompjuter treba sve vrijeme da bude u vašoj torbi ili na vašem stolu, osim ako se ne bavite bodi bildingom, svaki standardni model će prije ili kasnije postati pretežak. U tom slučaju preporučujemo sub-notebook, to jest notebook sa dijagonalom ekrana manjom od 15“. Onima kojima treba zamjena za desktop računar koja će se rijetko iznositi iz kuće, veći modeli mogu da pruže veći komfor u radu uz manje kompromisa. Postoje čak i laptopovi sa dijagonalama ekrana preko 17“, ali zbog njihove težine ja ih ne bi zvao prenosnim računarima. Istina je da su notebook-ovi i dalje skuplji od stonih računara sličnih performansi, ali je ta razlika svakim danom sve manja. Vjerovatno će se desiti da kroz par godina samo okorjeli gejmeri, profesionalci u pojedinim oblastima i zaljubljenici neće koristiti prenosne računare.

Procesor

U borbi za dominaciju na tržištu procesora za notebook-ove, jasno je da je Intel pobjednik nad AMD-om. Ovaj drugi se, međutim, trudi da se održi u areni spuštanjem cijena. Posljedica ovoga je da često modeli sa AMD procesorima spadaju u najbolje kupovine. Po performansama je jasno da zaostaju za Intelom, ali ćete razliku teško uočiti ako računar koristite, na primjer, samo za krstarenje web-om. Uopšte govoreći, procesori za laptopove imaju lošije performanse od onih za desktop računare. Ovo je posljedica smanjivanja odavanja toplote i potrošnje energije. Ovi faktori su od velikog značaja i utiču ne samo na trajanje autonomije već i na komfor u radu.

Memorija

Iako se i dalje mogu naći modeli sa 1GB RAM-a, izbjegavajte ih. Tako mala količina je odavno prevaziđena, što vjerovatno važi i za druge komponente u takvim modelima. Većina laptopova ima dva slota za memorije, ali postoje i oni sa samo jednim, pa prije kupovine treba provjeriti. Memorija je svakim danom sve jeftinija, a dodavanje još jednog modula je lako, čak i za potpune amatere.

Hard disk

Hard diskovi ispod 160GB su zastarjeli, a mnogi notebook-ovi danas imaju diskove od 250GB ili 320GB. Ako vam je laptop drugi računar, to jest, ako na poslu ili kod kuće već imate desktop, manji kapacitet će možda biti i dovoljan, jer uvijek možete kopirati vaše podatke. Ipak, imajte na umu da se i najveći disk prije ili kasnije napuni.

Monitor

LCD ekrani na notebook računarima su najčešće sa sjajnom površinom. Iako to znači bolji kontrast i življe boje, to isto tako otežava rad ako je izvor svjetlosti iza vas. Čak iako radite u mraku, vaš odraz će vam stalno biti pred očima, ali, pošto ekrane sa mat površinom nije lako naći, na to se jednostavno treba navići.

Nastaviće se

Komentari (3)

RSS link na komentare

Prikaži/sakrij komentare
...
0
Razmisljam da kupim laptop, jer mi je potreban racunar koji mogu ponijeti sa sobom kad zatreba,i jednostavno zauzima manje mjesta..ali da li moze da odgovori mojim zahtjevima,jer radim kao enterijerista i graficki dizajner, pa koristim 3D programe, i ostale koji zahtjevaju dobre performanse...
Milijana , 2010-06-18 16:02:13 | url
...
62
Ovi zahtjevi su protivrječni. Za ono čime se Vi bavite potreban je jak procesor, solidna grafika i što veći displej, a to ne može stati u malo i lagano kućište. Ono što bi možda mogli da uradite je da nabavite mali notebook, ili čak subnotebook, sa pristojnim procesorom, i da posebno kupite veliki monitor koji bi koristili kada radite kod kuće.
Administrator , 2010-06-21 04:42:47
laptop
0
i meni treba laptop koji garantuje komforan rad u sledecim programima, adobe after efects, illustrator, photoshop, premiere, 3d studio max i maya)
velicina ekrana mi nije bitna vec samo da rad bude prijatan, znaci bez predugog cekanja u operacijama ovih programa.
koji bi to laptop u vasoj ponudi. predpostavljam da je to neki od ovih skupljih modela.
maximilijan , 2012-12-24 21:20:09

Napišite komentar


busy
 

Važna napomena:

Prikazane cijene i dostupnost su informativnog karektera i podložni su promjenama bez najave. Slike su date u svrhu ilustracije i ne moraju odražavati stvarni izgled proizvoda.

Sve od proizvođačaPrijava